WordPress släpper redesign av det officiella temaarkivet

WordPress släpper redesign av det officiella temaarkivet

Webbplatser som WordPressTeman.com blev plötsligt mycket mindre användbara. WordPress.org har under en längre tid jobbat på en redesign av det officiella temaarkivet, och den nya designen är nu live.

Det officiella temaarkivet delar nu design med temabläddraren som är inbyggd i fristående WordPress-installationer sedan version 4.0. Den lyfter fram temanas bilder mer än den tidigare versionen, innehåller stöd för infinite scroll och öppnar detaljerad information om varje tema i ett modalfönster istället för att ladda en helt ny sida.

Den nya designen är dessutom helt responsiv, vilket innebär att den anpassar sig efter besökarens enhet – oavsett om det är en smartphone eller en surfplatta. Det är helt klart ett steg i rätt riktning för WordPress.org.

WordPress.org inför krav på att teman ska kunna översättas

WordPress.org inför krav på att teman ska kunna översättas

När WordPress grundare, Matt Mullenweg, höll sitt årliga ”State of the Word”-tal på WordCamp San Francisco tidigare i år lyfte han fram vikten av att WordPress måste vara öppet för människor från alla kulturer och med alla språk. Gruppen som är ansvarig för att granska och godkänna teman på WordPress.org, WordPress Theme Review Team, tog ett viktigt steg mot det målet i slutet av förra veckan.

WordPress Theme Review Team har uppdaterat sina riktlinjer med krav på att alla teman som släpps på WordPress.org nu måste ha inbyggt stöd för översättningar. Det innebär att all text som ingår i teman måste kunna översättas. Den nya regeln gäller också för uppdateringar till teman som redan har släppts på WordPress.org.

Innebörden av detta är att det kommer att bli mycket lättare för alla icke-engelsktalande WordPress-användare att driva en WordPress-webbplats på sitt eget språk. Vill man översätta ett tema som inte är förberett för översättning måste man gå igenom varje fil i temat och ändra textsträngarna manuellt. Installerar man ett tema som är översättningsredo kan man istället använda ett tillägg som Codestyling Localization till att översätta temat direkt i WordPress adminpanel. Det är både smidigare och säkrare.

WordPressTeman.com får nytt liv

WordPressTeman.com får nytt liv

När jag startade WordPressTeman.com i början av 2010 var min ambition att gräva fram och exponera de bästa gratisteman som fanns att ladda ned för WordPress. Ambitionen var god, men version 1.0 av webbplatsen levde inte riktigt upp till mina målsättningar. Processen för att lägga till nya teman var omständlig och arbetet tidskrävande, och samtidigt började systersajten WordPressguider.se växa i popularitet. Det blev en prioriteringsfråga, och WPG fick ta täten.

WordPressTeman.com stagnerade snabbt, och webbplatsen har varit en nagel i mitt öga i mer än fyra år. För ett par veckor sedan insåg jag att det var hög tid att göra något åt saken. Resultatet ser du framför dig. Välkommen till WordPressTeman.com 2.0.

Fortsätt läsa →